DERNEĞİMİZ:
Kocaeli Otizmli Çocuklar Derneği 2009 yılında Otizmli evlat sahibi Aileler tarafından kurulmuştur. Derneğimizde bize desteklerini esirgemeyen otizm gönüllüsü üyelerimizle hizmetler veriyoruz. Buradan onlara çok teşekkür ederiz.
Otizm denince kesinlikle kelimelerin yetersiz olduğu anlar ortaya çıkıyor nerden başlayıp nerede biteceğini bilemiyorsunuz. Dünyada ilk başlarda 10 binde 1’ler seviyesinden 54’de 1’e inen otizm vaka sayıları, tüm toplumu derinden düşünmeye itmelidir. Eğer bu hızla giderse 2050 yılında 2 çocuktan birinin otizmli olacak deniyor. Bu gün tam olarak Otizmin nedenleri bilinmemektedir fakat genetik yatkınlıkla beraber çevre ve gıdalarımızdaki bozulmaların neden olabileceği düşünülmektedir. Şuan için belirli bir ilaç tedavisi olmayan otizmin tedavisi/rehabilitasyonu için yoğun eğitim ve spor en etkili yöntemlerdir. Bu arada otizmli bireyin beslenme alışkanlıkları ve metabolizmasıda uzman tarafından gözlem altında olmalıdır. Şimdiye kadar otizmle ilgili ilaç denemeleri yapılsa bile piyasada herhangi bir ilaç yoktur.
Bizlerin beynini kurcalayan kemiren; En büyük sorun BİZDEN SONRA’nın cevabının olmayışıdır. Otizm konusunda uzmanlaşmış yatılı bakım evlerinin yok denecek kadar azdır. Ailelere Annelere bir nebzede olsa nefes aldıracak olan gündüzlü bakım ve mola evlerinin/kreşlerin olmayışı. Özel rehabilitasyon/spor okullarının aylık ücretlerinin birkaç asgari ücretin üzerinde rakamlardan başlaması, ihtiyacı olan Ailelerinin bu meblağları karşılayacak maddi güçlerinin bulunmaması bizlerin açmazıdır. Bundan dolayı imkanı olmayan Özel çocuklarımız evlerde kafes hayatı yaşamaktadır.
Bizlerin özlediği yaşam merkezlerinde; tüm spor faaliyetlerinin, onların kendilerine yetebilmesini sağlayacak yaşam becerilerinin, eğitim çalışmaları ile beraber kazandırılması en büyük dileklerimizden birisidir. Otizmli ve yaygın gelişim düzensizliği olan bireylerin eğitim, sağlık, rehabilitasyon ihtiyaçlarının karşılanması ve bu bireyler için olabildiğince erken teşhis olanağı sunulmalıdır. Erken çocukluk dönemi, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağında bireylere uygun ve nitelikli dünyada kabul gören yöntemlerle eğitim almalarını sağlamak ve iş hayatlarına imkan sağlayarak destek olmak. Topluma uyum sağlama ve kazandırılmalarında kamu hizmetine katkıda bulunmak otizmli bireylerin normal bireyler ile sosyal, kültürel ve yeteneklerini arttırıcı etkinlikler yapmalarını; spor, hayvancılık, tarım ile uğraşmaları doğa ve toplumla kaynaşmalarını sağlamak amaçlanmalıdır.
Salgın sürecinde iyice bunalan Aileler için dinlenme kamplarında bir nebzede olsa rahatlayıp nefes almalarının sağlanmalıdır. Bu kamplarda yoğun bir spor ve eğitim faaliyetiyle kaybedilen becerilerin kazanılıp, alınan aşırı kiloların sağlıklı bir şekilde verilmesi. Özel Çocuklarımızın Yaşamlarını Kaliteli bir şekilde geçirebilecekleri, Ailelerinin bizden sonra kaygısını taşımayacakları kendi ayakları üzerinde durabilecekleri, asgari destekle yaşamlarını idame edebilecekleri Yaşam Merkezleri ve eğitimden sağlığa tüm araştırmaları içinde barındıran otizme adanmış merkezler dileğimizdir. Anadolu coğrafyasında binlerce yıl önce Atalarımız kurduğu Darüşşifaların örnek alınmalıdır. Buralarda müzikte farklı makamlarla, su sesi ile beraber bir çok terapinin yapıldığını biliyoruz.
HEDEFİMİZ:
Özel Çocuklarımızın Yaşamlarını Kaliteli bir şekilde geçirebilecekleri, Ailelerinin bizden sonra kaygısını taşımayacakları, Özel çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde durabilecekleri, mümkün olabilecek asgari destekle yaşamlarını idame edebilecekleri Yaşam ve Eğitim Merkezlerin kuruluşunu desteklemek. Bu merkezlerde Eğitim, spor, psikolojik ve sağlık destek birimleri içerecek şekilde kurulmasına öncülük etmek. Öncelikle Kentimiz Kocaeli başta olmak üzere tüm Kentlerde kurulmasına destek verip Yönetim şemasında yer almak.
GÖREVİMİZ:
Ülkemizde her alanda otizmin bilinirliğini sağlamak ve bu alanda Otizmli bireylerin, Ailelerinin Eğitimden sağlığa tüm yasal haklarının savunuculuğunu yapmak, engellilere karşı uygulanan ayrımcılığın ve ayrıştırıcı yaklaşımların karşısında durmak. Otizimli bireylerin bağımsız olarak toplumsal yaşama katılımını desteklemek önlerindeki engellerin ortadan kaldırılmasını sağlamak.
Benzer hedefleri olan tüm STK'larla işbirliğini geliştirmek. Güç birliğinin sağlanmak. Bu alandaki Uluslararası yayınları takip edip, bu kuruluşlarla da işbirliğine gitmek.
Ekibimiz
Ekibimize Katılmak İster misiniz ?
Eğer ekibimize dahil olmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. 🙂